Luchtwegverwijders gebruik je meestal als aanvalsbehandeling

Stofnaam: Salbutamol, Terbutaline

Merknaam: Salbutamol, Ventolin, Airomir, Bricanyl

Hoe werkt het?: Kortwerkende luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de aangespannen spiertjes rond de luchtwegen zich weer gaan ontspannen. Hierdoor is er weer meer ruimte en wordt je minder benauwd. De kortwerkende luchtwegverwijders werken alleen op de spiertjes rond de luchtwegen. Het middel is ‘kortwerkend’, de werking houdt maar enkele uren (maximaal 4-6 uur) aan. De verschillende merken hebben meestal dezelfde de werkzame stof (Salbutamol of Terbutaline). Wat is dan het verschil? Airomir werd speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen; de medicijndeeltjes die je inademt zijn hierin (nog) kleiner dan in bijvoorbeeld Ventolin, daardoor zou het soms beter in de longen terechtkomen. Bij oudere kinderen en volwassenen lijkt er geen verschil te zijn in de effectiviteit van de verschillende merken, maar soms wordt er toch speciaal voor één bepaald merk gekozen.

Hoe gebruik je het?: kortwerkende luchtwegverwijders kunnen geïnhaleerd worden als poeder of als aerosol  (hele kleine druppeltjes, een soort ‘mist’), kijk bij toedieningsvormen. Soms worden ze ‘verneveld’, dit gebeurt meestal in het ziekenhuis. Ook bestaan er luchtwegverwijders die via een drankje of infuus gegeven kunnen worden. Dit wordt echter niet snel gedaan omdat er dan veel meer bijwerkingen zijn en het gebeurt altijd in het ziekenhuis.

Bijwerking(en): Bijna alle medicijnen hebben bijwerkingen en deze moeten altijd vermeld worden, ook als het niet zeker is dat ze door het medicijn komen. Gelukkig komen bijwerkingen heel weinig voor.  Als je denkt dat je een bijwerking van het medicijn hebt, bespreek dit dan met je dokter! Soms wordt dan voor een ander medicijn gekozen. Van dit medicijn is bekend dat het soms kan zorgen voor een brandend gevoel van de tong, hoesten, smaakverandering, misselijkheid, licht trillen van handen en vingers, hoofdpijn, duizeligheid, zweten en druk gedrag. Meestal heb je er geen of weinig last van en helpt het medicijn wel goed tegen je astma!