Ontstekingsremmers als onderhoudsbehandeling

Stofnaam: Beclomethason, Fluticason, Ciclesonide, Budesonide, Prednisolon

Merknaam: Flixotide, Qvar, Pulmicort, Alvesco

Werking: Ontstekingsremmers zijn ‘hormonen’. Ze lijken heel erg op hormonen die we zelf in ons lichaam ook maken. Onze bijnier maakt die hormonen en ze heten corticosteroïden, ze werken ontstekingsremmend. Door ze te inhaleren doen ze hun werk precies waar dat nodig is: het slijmvlies van de luchtwegen. Ze hebben dan ook relatief weinig bijwerkingen.

Prednison is een wat bijzondere ontstekingsremmer en wordt meestal via een drank of tablet gegeven en alleen bij ernstiger of langdurige astma-aanvallen. Het nadeel van Prednison is dat het middel in je hele lichaam actief is en het heeft daarom meer bijwerkingen, zeker bij langdurig gebruik. Prednison wordt tijdelijk voorgeschreven door je arts en alleen wanneer dat echt nodig is.

Een relatief nieuw middel is Montelukast (Merknaam Singulair). Dit is een ander soort ontstekingsremmer en hij werkt het beste bij kinderen die allergisch zijn. Het is minder effectief dan inhalatie-corticosteroïden. Het is daarom voorlopig een middel van 2e keus. We doen ons best om je op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen!.

Toedingsvormen: Bijna alle middelen worden toegediend door middel van inhalatie (zie toedieningsvormen). Afhankelijk van je techniek en voorkeur kun je samen met je arts en verpleegkundige overleggen wat voor jou de meest geschikte toedieningswijze is.

Bijwerkingen: Heesheid, geïrriteerde keel, schimmelinfecties in de mond (daarom moet je altijd je mond spoelen na inhalatie van een ontstekingsremmer!), overgevoeligheidsreacties van de huid. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen ontstekingsremmers raakt je lichaam eraan ‘gewend’ en moet je niet ineens stoppen met het medicijn: overleg dit met je arts.

Voorkomen van bijwerkingen

Om keelklachten en keelinfecties te voorkomen, moet je je mond spoelen na inhalatie met een ontstekingsremmer.